Mijn eerste boom

In 2004 kocht ik mijn eerste boom, een dikke eik.

Op de jaarlijkse rondhout veiling worden stammen aangeboden afkomstig van landgoederen die beheerd worden door de nederlandse bosgroepen.

In de ijzige kou lopen handelaren met kavellijst in de hand langs de stammen.

Tijdens de veiling bood ik op een eik, een klein kavel, slechts 1 stam. Dik en kort, ontglipt aan de aandacht van de handelaren…Ik stak mijn hand op bij € 100,- en was 1 boom rijker.

Diezelfde dag nog moest de boom ter plekke worden gezaagd, het was druk en ik moest wachten tot s’avonds laat. Toen ik eindelijk aan de beurt was weigerde de zager, hij had ‘ijzer’ gespot in mijn eik.

Op zoek naar een andere zager..

Toen ik Dirk Hogendoorn uitlegde dat de zager op de veiling er niet aan durfde, riep hij “Wat een watje”. Dirk haalde de stam op en chopte behendig met de kettingzaag delen weg die ijzerverdacht waren. Vervolgens – met één hand op de stam – zaagde hij soepeltjes door de dikke boom.

Op transport naar de opslag, bij boer van Bodegraven in Weesp. Daar mag het 2 jaar onder een afdak liggen en winddroog worden.

Na 2 jaar buiten drogen gaat de stam op transport naar de werkplaats.

Eenmaal binnen wordt het hout zorgvuldig opgelat.

Van de 2 hart delen maak ik een tafel. De 2 bladen spiegel ik.

Het grootste deel van de stam verwerk ik in de inrichting van de synagoge in Alkmaar. Een prachtig project en goede bestemming voor ‘mijn eik’ !

Koos van Zomeren schreef een leuk stukje over de rondhoutveiling: