de rode beuk van Krommenie

het verhaal van een 140 jaar oude beukenboom

de geschiedenis

In 2020 hoorden wij van de nieuwe bewoners van ‘huize Ceres’ in Krommenie dat de grote rode beuk in hun achtertuin ziek was en op korte termijn geveld moest worden.

Na uitgebreid onderzoek door boomdeskundigen bleek dat de 140 jaar oude boom aangetast was door zwammen in de voet en wortels van de stam.

Door dreigend gevaar voor de ( bebouwde ) omgeving en kans op omvallen tijdens een storm werd besloten tot de kap.

De boom ging om en met pijn in het hart wij zagen het hout verdwijnen in de versnipperaar,

eeuwig zonde, want de boom had meer waarde, alleen al vanwege z’n rijke historie voor de bewoners van Krommenie.

 

Zagen, zagen

Na overleg met de bewoners besloten wij, de meubelmakers van ‘Blik op Hout’, het hout ter plekke te zagen met een speciale kettingzaag.

 

Zo gezegd zo gedaan,

4 dagen zagen in weer en wind.

Verrassingen in de stam

Tijdens het zagen stuitten wij op vooroorlogse porceleinen isolatoren, ze zaten midden in de boom. Het hout was er volledig omheen gegroeid.

De kettingzaag liep erop vast, het porselein en de stalen pinnen moesten handmatig uit de stam worden gehakt.

 

Het hout

"Ondanks de aantasting van de zwam ( waardoor de boom geveld moest worden ) ziet het hout er prachtig uit, kleurrijk en vooral reusachtig, de delen die nu gezaagd zijn zijn 3,2 meter lang en ruim 1,5 meter breed. Een telling van de jaarringen vertelt ons dat de rode beuk tenminste 140 jaar oud was."

" Het brede hout leent zich goed voor grote ( boomstam ) tafels, maar ook andere wensen van geïnteresseerden zijn mogelijk. Het liefst maken we er meubels van voor bewoners van Krommenie die de boom hebben gekend. Wellicht ook iets voor een openbare plek, denk aan een stamtafel, vergadertafel of bankjes voor de gemeenschap van ons dorp. Er zijn ook ideeën om er broodplanken / snijplanken van te maken ism met de lokale winkeliers. Wij onderzoeken de mogelijkheid om het hout te brandmerken met een QR- code waarmee op internet de geschiedenis van de rode beuk te traceren is."

Het oplatten

De stam wordt zorgvuldig opgelat en krijgt een plekje op ons ‘bomenland’.
De latjes tussen de gezaagde delen zorgen ervoor dat het hout aan de wind kan drogen. Voor deze fase van buiten drogen staat 2 jaar,
daarna gaat het hout naar binnen om verder te drogen.

In de media